صدر فردا از طرح‌های موفق نوآورانه گزارش می‌دهد؛ طرح بازیافت ضایعات الکترونیکی صدرفردا؛ راهکاری برای مدیریت پسماندهای الکترونیکی

 

 پیشرفت جهان صنعتی امروز و توسعه تکنولوژیکی تجهیزات، موجب مصرف‌گرایی و رشد حجم ضایعات الکترونیکی شده است؛ به طوری که ضایعات الکترونیکی به عنوان سریع‌ترین زباله‌های تولیدی در جهان نام گرفته‌اند.

به گزارش روابط عمومی شتاب‌دهنده صدر فردا؛ با بالا رفتن سرعت پیشرفت‌های تکنولوژیک، افزایش حجم تولید تجهیزات الکترونیکی جدید و رواج فرهنگ مصرف‌گرایی، زباله‌های الکترونیکی به دغدغه زیست‌محیطی جدی سال‌های اخیر تبدیل شده است؛ به‌طوری‌که پیش‌بینی می‌شود سرعت رشد سالانه این نوع زباله‌ها، از سرعت رشد زباله‌های معمولی پیشی بگیرد.

زباله‌های الکترونیکی در واقع بقایای لوازم خانگی، تجهیزات مخابراتی، تجهیزات مصرفی، تجهیزات روشنایی، ابزارهای الکتریکی و الکترونیکی، اسباب‌بازی‌ها و کالاهای ورزشی، تجهیزات پزشکی ، ابزارهای نظارت وکنترل و ..  است. این زباله‌ها حاوی مقادیر زیادی مواد شیمیایی و فلزات سنگین‌‌اند که به محیط‌زیست و لایه اوزون آسیب می‌رسانند. اما جالب است بدانید که یکی از مزیت‌های بازیافت ضایعات الکترونیکی این است که با استخراج مواد مورد نیاز صنایع از زباله‌های الکترونیکی، میزان دی اکسید کربن وارد شده به جو حدود 80 درصد کاهش می‌یابد. همچنین بازیافت این زباله‌ها از ورود مواد سمی به محیط‌زیست جلوگیری می‌کند.

براساس این گزارش، زباله‌‌های الکترونیکی که یکی از دسته‌‌های مهم ضایعات است، حاوی فلزات ارزشمندی مانند طلا، نقره، آلومینیوم، مس و سایر عناصر ارزشمند است. علی ‌رغم وجود ترکیبات سمی، خطرناک و غیرقابل تجزیه در ضایعات الکترونیکی، محتوای فلزی ارزشمند موجود در این ضایعات باعث شده است تا فناوران با رویکرد اقتصادی به بازیافت این ضایعات بپردازند. روند کاهشی ذخایر پر عیار و پر هزینه‌تر شدن فرایندهای استخراجی از منابع اولیه، اهمیت و ارزش این پسماندها را دو چندان کرده است. برهمین اساس با توجه به اهمیت این موضوع، بررسی و شتابدهی طرح بازیافت فلزات گرانبها از ضایعات الکترونیکی با ظرفیت روزانه 2 تن خوراک ورودی با فرآیندهای حفظ سازگار با محیط زیست در دستور کار شتاب‌دهنده صدرفردا قرار گرفت.

 اجرای این طرح نه تنها راهکاری جهت مدیریت حجم عظیم پسماندهای الکترونیکی است، بلکه موجب توسعه تکنولوژی بومی بازیافت در کشور نیز می‌شود. بررسی‌ها نشان می‌دهد که سرانه تولید ضایعات الکترونیکی در ایران حدود 5 تا10 کیلوگرم است. با احتساب جمعیت 80 میلیون ایرانی، 600 هزار تن ضایعات الکترونیکی در سال تولید می‌شود که اگر فرض شود تنها20درصد از آن قابل جمع‌آوری و بازیافت باشد، سالانه ۱۲۰ هزار تن خوراک ورودی برای اجرای این طرح خواهد داشت. لازم به یادآوری است که نرخ بازگشت سرمایه این طرح 52درصد است و باعث اشتغالزایی مستقیم 18 نفر می‌شود.

شتاب‌دهنده صدر فردا اولین شتاب‌دهنده تخصصی معدن و صنایع معدنی، متالورژی و مواد پیشرفته با اتخاذ رویکردهای نوین در توسعه فناوری، پذیرش و شتابدهی فرصت‌های کسب‌وکاری در بخش معدن وصنایع معدنی، زمینه‌ خلق ارزش پایدار را برای سهامداران خود به وجود می‌آورد و همزمان با نقش آفرینی در زیست بوم نوآوری کشور نقش برجسته‌ای در توسعه اقتصاد دانش‌بنیان کشور دارد.